Hantverks-
programmet – Textil design

Du får en unik möjlighet till både utbildning och jobb i textilstaden Borås. På Textil design jobbar vi i små grupper men i en stor maskinpark. Vill du ordna en egen modevisning? Eller designa din egen balklänning? Låt kreativiteten få fritt spelrum och förverkliga dina idéer! Våra lokaler finns under samma tak som Textilhögskolan med närhet till både konstutställningar och Textilmuseet. Det ger också dig och dina klasskamrater möjlighet att visa upp era projekt för en publik.
Skapande produktutveckling är kärnan i utbildningen. Från skiss till färdig produkt lär du dig förverkliga dina planer och utveckla din känsla för färg och form. För att få inspiration besöker du modemässor i Stockholm och Köpenhamn, Moderådets trendföreläsning, tygmässor och andra evenemang som bjuder in till närkontakt med branschen.
Viskastrandselever som går Textil design har för vana att utmärka sig. Bästa UF på Hantverks-SM 2015 och 1:a pris i YDC (Young Designers Competition) både 2013 och 2014 är bara några exempel.

Välj inriktning för årskurs 2

På Viskastrand har vi valt att dela in inriktningen Textil design i två profiler.

– Textil design

På denna inriktning lär du dig både att sy och att designa helt egna kreationer. Du kommer att studera färglära, materiallära och hantera mönsterkonstruktion. Du kan t ex bli inköps­assistent, butikschef inom mode och design, inrednings­designer, skräddare, sömmerska.

– Mode och textil

Detta är en studieförberedande profil som ger dig grundläggande behörighet att läsa på universitet och högskolor. Här kan du även få särskild behörighet inom timplanen för inriktningen. Efter gymnasiet kan du t ex studera vidare inom: modedesign, textildesign, designteknik och butiksledning inom mode och design.

Ger grundläggande högskolebehörighet med tillval

Textil design: Svenska 2, 3 (Svenska som andraspråk 2, 3) och Engelska 6.
Mode och textil: Får grundläggande behörighet inom timplanen för inriktningen.

Ger särskild högskolebehörighet med tillval

Textil design: Matematik 2a, Historia 1a2, Samhällskunskap 1a2, Naturkunskap 1a2.

Mode och textil: Historia 1a2, Samhällskunskap 1a2,
Naturkunskap 1a2.

ANSÖKNINGSKOD: HVTEX-VSLyssna på Proffspodden om Hantverksprogrammet – Textil design

Du har möjlighet att läsa alla kurser som krävs för behörighet till högskolor och universitet.

LADDA NED PROGRAMÖVERSIKT (.PDF)

Facebook